Tashi Momo

Inspiracją do otwarcia restauracji tybetańskiej w Poznaniu była podróż do Królestwa Mustang w grudniu 2018 roku. Jedzenie przygotowywane przez Tybetańczyków było pyszne, aromatyczne, sycące i po powrocie do kraju szybko zaczęło brakować mi smacznych pierożków Momo czy gęstej zupy Thenthuk. Tak narodził pomysł otwarcia kuchni himalajskiej w Poznaniu.

Lokal znajduje się w centrum gastronomicznym Poznania – na Jeżycach – między cenionymi restauracjami Fallą i BankCookiem. Przestronne, nowocześnie urządzone wnętrza nawiązujące stylem do tradycji tybetańskich oraz otwarta kuchnia sprzyja podglądaniu kunsztownego warsztatu pracy szefowej kuchni.

Wszystkie dania dostępne są w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej a na życzenie klienta dodajemy do nich wołowinę i kurczaka. Bezglutenowcom zaproponujemy potrawy z ryżem. Mąkę pszenną wzbogacamy pełnoziarnistą mąką jęczmienną, dzięki czemu zostaje zachowany oryginalny smak dań tybetańskich. Do wyrobu tradycyjnych himalajskich napojów stosujemy mleko krowie oraz na życzenie klienta mleka roślinne. Nie używamy sztucznych barwników oraz polepszaczy smaku i zapachu, półproduktów i składników z zawartością konserwantów.

Zapraszamy na ulicę Wawrzyniaka, by rozsmakować się w specyfice potraw tybetańskich, poczuć zapachy przypraw z tradycyjnych receptur przy akompaniamencie regionalnej muzyki.

Staramy się, by miejsce to miało przyjazny charakter z domową, ciepłą i niezobowiązującą atmosferą.  Dla tych klientów, którzy nie mają czasu nas odwiedzić, nasze menu dostępne jest na portalu: zioapp.pl, pyszne.pl, food.bolt.eu, wolt.com, ubereats.com, glovoapp.com.

Do zobaczenia w restauracji
Monika Wach i zespół Tashi Momo